söndag 30 mars 2014

Skôel - nôe en itte skriver


Da tänkte jä att di ska få reda på namne på klea för småtröll som jä driver mä. Litt svårt mä stavinga äre att, men dä ä nôe en itte skriver - en seggert bare, Skôel. Sô du som itte har den dialekten i blogen, dä ä bare å pröve å öve. För å få litt bakgrunn te dette, sô ä Amalia ett trôll som bor på Skôel, ho ä litt rädd för människer å ho har en vit älg som heter Viktor som ho rir på iblann.(*nederst på sia finner du dätta skreve på svenska).Amalias kusiner bor i Björneborg och dit far hon ibland för att hälsa på. Men även utanför hos oss finns troll, dock av den yttepyttigaste sort med tanke på storleken på huset. Vi bjuder dem emellanåt på både vitkål och knäckebröd.

På Skôel så är det färger från skog och mark som gäller. Kläderna sys av det som finns i gömmor eller hittas på loppis. Det finns inte två likadana plagg men gemensamt för dem alla är att de är lekvänliga som passar småtroll. Det kommer att finnas både till pyttetroll och lite större sådana. Kanske Amalia själv kommer gående i solsmulor på Skôel en dag och har vi tur så kanske hon bjuder på en historia eller två....


*Då tänkte jag att ni ska få reda på att namnet på kläderna för småtroll som jag håller på med. Namnet är inte nåt man skriver - det säger man bara :-) - Skôel. Så du som inte har dialekten i blodet - det är bara att öva och prova. För att få en liten bakgrund så kan det vara bra att veta att Amalia är ett troll som bor på Skôel. Hon är lite rädd för människor och hon har en vit älg som heter Viktor som hon rider på ibland.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar